fbpx

Yatırım Teşvik Danışmanlığı Nedir?

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının, yatırım planı olan üreticileri desteklediği bir teşvik mekanizmasıdır. Yatırım teşvik sistemi vergisel indirim şeklinde avantaj sağlamaktadır. Hibe şeklinde nakdi destek verilmez.

Yatırım Teşvik Belgesi Nedir?

Yatırım Teşvik Belgesi, yatırım tutarı, yatırım konusu, fizibilite kapsamında; arsa, inşaat ve bina harcamaları, global makine listeleri, yerli ve ithal makine listeleri, teçhizat ve bunlarla ilgili yazılım harcamaları, fabrika kurulumu kapsamındaki bilgileri ihtiva eden bir belgedir.

Kimler Yatırım Teşvik Belgesi Alabilir?

  • Gerçek kişiler, şirketler, sermaye şirketleri ve gerçek şahıs şirketleri,
  • Adi ortaklıklar veya iş ortaklıkları,
  • Kooperatifler, birlikler, dernekler, vakıflar,
  • Kamu kurum ve kuruluşları, meslek kuruluşları,
  • Belediyeler, belediyelere bağlı iştirakler,
  • Yurt dışındaki yabancı şirketlerin Türkiye’deki şubeleri adına yatırım teşvik belgesi düzenlenebilmektedir.

Yatırım Teşvik Belgesi Ne Zaman Alınmalıdır?

Yatırımcı yatırımı gerçekleştireceği yatırım yerini belirlemesi sonrası (arsa tahsisi hariç) yatırım planını çıkarması sonrası yatırım teşvik belgesi alım işlemleri için hazırlık çalışmasına başlamalıdır.

Bir yatırıma ait harcamanın teşvikten faydalanabilmesi için belge tarihi sonrasında faturalandırılmış olması önem teşkil etmektedir. Bu nedenle yatırım harcamalarınıza başlamadan teşvik belgesi alınmalıdır.

Yatırım Teşvik Belgesi Destekleri Nelerdir?

Katma Değer Vergisi İstisnası: Teşvik belgesi kapsamında yurt içinden ve yurt dışından temin edilecek yatırım malı makine ve teçhizat ile belge kapsamındaki yazılım ve gayri maddi hak satış ve kiralamaları için katma değer vergisinin ödenmemesi şeklinde uygulanır.

Gümrük Vergisi Muafiyeti: Teşvik belgesi kapsamında yurt dışından temin edilecek yatırım malı makine ve teçhizat için gümrük vergisinin ödenmemesi şeklinde uygulanır.

Katma Değer Vergisi İadesi: Sabit yatırım tutarı 500 milyon Türk lirasının üzerindeki Stratejik Yatırımlar kapsamında gerçekleştirilen bina-inşaat harcamaları için tahsil edilen KDV’nin iade edilmesidir.

Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği: Teşvik belgesi kapsamı yatırımla sağlanan ilave istihdam için ödenmesi gereken sigorta primi işveren hissesinin asgari ücrete tekabül eden kısmının Bakanlıkça karşılanmasıdır.

Sigorta Primi Desteği (Sadece 6. Bölge için geçerlidir): Teşvik belgesi kapsamı yatırımla sağlanan ilave istihdam için ödenmesi gereken sigorta primi işçi hissesinin asgari ücrete tekabül eden kısmının Bakanlıkça karşılanmasıdır.

Gelir Vergisi Stopajı Desteği (Sadece 6. Bölge için geçerlidir):

Faiz Desteği: Teşvik belgesi kapsamında kullanılan en az bir yıl vadeli yatırım kredileri için sağlanan bir finansman desteği olup, teşvik belgesinde kayıtlı sabit yatırım tutarının %70’ine kadar kullanılan krediye ilişkin ödenecek faizin veya kâr payının belli bir kısmının Bakanlıkça karşılanmasıdır.

Yatırım Yeri Tahsisi: Teşvik Belgesi düzenlenmiş yatırımlar için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde yatırım yeri tahsis edilmesidir.

Yatırım Teşvik Danışmanlığı Hizmetimizin Kapsamı

1) Bilgilendirme:
Yatırım konunuz ve yatırım koşullarınızın analiz edilmesi, yararlanacağınız ve yararlanamayacağınız destek başlıklarının değerlendirilmesi ve yatırım öncesi bilgilendirmelerin yapılması

2) Başvuru:
-Yatırım teşvik belgesi için yetki evraklarının hazırlanması
-Sistem üzerinden yetkilendirmenin açılması, gerekli girişlerin yapılması
-Yatırım teşvik formunun hazırlanması,
-Yatırım teşvik formunun Bakanlığa iletilmesi,
-Belgenin çıkartılması için süreçlerin takip edilmesi,
-Bakanlıkça talep edilen revizelerin yapılması ve Yatırım Teşvik Belgesinin çıkartılması,
-Belge görüntülerinin ve özel şartlarının iletilmesi,
-KDV muafiyet yazısı alımı için yönlendirme yapılması,

3) Sürdürme
Yatırım teşvik belgesi çıktıktan sonra firmanın talepleri doğrultusunda varsa teşvik belgesi üzerinde değişikliklerin (makine ekleme, çıkarma, süre revizesi, yatırım yeri değişikliği vb.) yapılması için bakanlık nezdinde işlemlerin gerçekleştirilmesi
Satın alınan faturaların incelenmesi, uygun olmayan faturaların düzeltilmesi için bildirimi, uygun faturaların sisteme yüklenmesinin sağlanması ve sorunsuz vergi iadelerinin alınması sağlanarak belgenin takip edilmesi

4) Yatırım Teşvik Belgesi Raporlama ve Tamamlama
Süresi dolan veya kapatma talebi alınan yatırım teşvik belgesinin tamamlama vizesi işlemleri için evrakların hazırlanması ve bakanlığa sunularak kapama işlemi için eksikliklerin tespiti, başvuru yapılması ve kapama işleminin gerçekleştirilmesi

5)Yatırım Teşvik Belgesi Mali Danışmanlık
Belge alımı sonrası faydalanacağınız destek unsurlarının doğru uygulanması ve hesaplanmasına yönelik verilen danışmanlık hizmetidir. Kurumlar vergisi indirimini hem yatırım döneminiz de hem de işletme döneminizde sorunsuz faydalanmanızı sağlar.